1. Valitsin blogilleni alustan vuodatus täysin nimen perusteella, koska termi "vuodatus" vastaa melko hyvin käsitystäni bloggaamisesta. Blogilla käsitteenä on varmasti paljon erilaisia määritelmiä, mutta itse koen sen globaalin tietoyhteiskunnan lukijan suoraksi linjaksi. Ihminen voi vapaasti perustaa ja päivittää omaa blogiaan sosiaalisesta asemasta, ammatista tai kulttuuritaustastaan riippumatta. Kansanomaisesti sanottuna, kuka tahansa voi siis halutessaan oksentaa sanottavansa blogiinsa koko maailman luettavaksi. Mielestäni bloggaamista voisikin kärjistetysti kuvata vapaan journalismin huipentumaksi. Meissä kaikissa elää pieni Matti-Esko Hytönen.
  2. Blogi eroaa muista some-kanavista käyttöominaisuuksiltaan ja käyttötarkoitukseltaan. Blogeja ei ole tarkoitettu välittömäksi viestinnän keinoksi tai treffipalstoiksi. Blogit ovat pääsääntöisesti mielipiteiden, tiedon ja ajatusten julkaisua varten. Vaikka toki bloginkin välityksellä voi omaa sosiaalista verkostoaan kasvattaa. Bloggauksesta on syystä tai toisesta muodostunut enemmän tietopainotteinen some-kanava, verrattuna vaikka esimerkiksi Facebookkiin.
  3. Johtamisviestinnässä bloggaaminen on sekä työkalu, että rasite. Esimiesasemassa toimivan henkilön blogi voi toimia reittinä jota kautta voi välittää tietoa ja lisätä omaa tunnettavuutta. Tätä kautta sekä koko henkilöstö, että kaikki sidosryhmät voivat saada oleellista ja reaaliaikaista informaatiota. Blogin käyttötarkoitus,tiheys ja sisältö täytyy kuitenkin olla tarkoin harkittua. Monessa työssä ja organisaatiossa tiedon tulva on jo ennestään valtaisa. Tällöin esim. toimitusjohtajan blogi ei ole tervetullut lisä. Varsinkaan jos sen sisältö rönsyilee muutakin kuin suoranaisia työasioita. Muistetaanko johtaja blogistaan vai jämäkästä käden puristuksesta...
  4. Itse voisin kuvitella hyödyntäväni blogia esimiestyössä epävirallisena tiedotus- ja mielipidekanavana. Mutta en missään tapauksessa velvoittaisi ketään sitä seuraamaan, tai kommentoimaan. Ja en todellakaan toteuttaisi sitä videomuodossa. Suomalaisessa työelämässä on oman kokemukseni mukaan jo valmiiksi kuilu työntekijöiden ja organisaatioiden johdon välillä aivan riittävän suuri. Jos tulevaisuudessa on mahdollisuus valita, vietän aikani mieluummin henkilökunnan ruokalassa, kuin työhuoneessa blogia kirjoittamassa. On totta että kaikki some-kanavat ovat käytökelpoisia työvälineitä ja ne sekä helpottavat, että nopeuttavat tiedon siirtoa. Itse uskon kuitenkin henkilökohtaiseen kontaktiin. Some-kanavat ovat vasta toiseksi paras vaihtoehto, ja mielestäni niiden tarkoitus on vain "pönkittää" esimiestyön onnistumista. Vahvasti kärjistäen, "ihmisiä johdetaan ihmisten luona".